Het is een bekend dilemma voor veel goede doelen: kiezen voor een CRM-systeem op maat voor je organisatie, of kiezen voor een voordelige standaardoplossing en leven met de beperkingen. Dat dilemma speelt vooral in het hoofd, want in de praktijk kun je wel degelijk de beste oplossing kiezen die op het lijf van jouw non-profitorganisatie is geschreven.
CRM bij Nederlandse non-profits
Ga je op zoek naar een nieuw CRM-systeem dat specifiek bijdraagt aan de doelen van jouw non-profitorganisatie, dan valt er maar weinig te kiezen. Misschien werk je nu nog met Manyware, Charibase of Stb. Ga je kijken naar alternatieven, dan blijven er weinig goede opties over. Ofwel richten de systemen zich niet goed genoeg op fondsenwerving, ofwel richten ze zich juist te veel op specifiek de culturele sector. De keuze valt grofweg in te delen in één van de grote jongens – Salesforce of Microsoft – of één van de Nederlandse CRM-oplossingen als Stb of Pluriform Goede Doelen.
Weinig keuze, is dat erg?
Qua CRM-software valt er voor fondsenwervende organisaties maar weinig te kiezen, maar aan de andere kant moet je juist ook een keuze maken om bij te blijven. Dat maakt het misschien wel makkelijker. Je keuze hoeft niet lastig te zijn, want Salesforce en Microsoft hebben hun software goed onderhouden en doorontwikkeld. Vergelijk je die innovatiekracht met de Nederlandse aanbieders, dan winnen de grote jongens het ruimschoots. Sterker nog, de innovaties zijn door de kleinere aanbieders van eigen bodem niet bij te benen. Maar zijn die grote namen niet veel te duur en te weinig op maat? Niet als je werkt met de juiste best practices en versnellers die jullie als goed doel nodig hebben.
De juiste finesses voor fondsenwerving
Als fondsenwerver komt het kiezen van een nieuw CRM-systeem neer op een softwarepakket dat meegaat met de tijd en een implementatiepartner die de Nederlandse markt snapt. Want de oplossing is één, weten wat jouw organisatie nodig heeft -en wat juist niet- is twee. In Nederland doen we fondsenwerving anders dan in het buitenland. Denk aan onze manier van actievoeren en collecteren. En acceptgiro’s zijn ook nog steeds typisch Nederlands. Je hebt dus de juiste best practices voor jouw CRM-platform nodig. Denk aan koppeling met boekhoudsoftware en actieplatformen. Bijvoorbeeld Kentaa voor online fondsenwerving, Twinfield of Exact voor online boekhouden. Maar ook de juiste ‘accelerators’, zoals standaard rapportages die je als non-profitorganisatie nodig hebt. Kies je voor de innovatie van Salesforce of Microsoft met een partner die de finesses weet in wat je nodig hebt en wat juist niet, dan heb je een toekomstbestendige oplossing die past.
De kracht van innovatie
Moet je dan wel kiezen voor innovatiekracht? Als goed doel moet je ook in de pas lopen met vernieuwingen die je helpen om je doelen te halen. Kijk je naar de 5 trends in CRM voor 2020, dan zie je dat trends als hyperpersonalisatie en AI ook van belang zijn voor non-profits om je servicegerichtheid aan donateurs of vrijwilligers te blijven verbeteren. Salesforce maakt het met Einstein bijvoorbeeld makkelijker om leden, donateurs en vrijwilligers beter en sneller van dienst te zijn. De basis voor je CRM is één 360-graden-beeld van je verschillende relaties. Ga je vanuit daar je werk- en marketingprocessen optimaliseren en innoveren, dan gaat CRM echt voor je werken.
Word wijzer in CRM met onze gratis nieuwsbrief. Ontvang de Bluenote in je mailbox!