Zit er genoeg groei in de manier waarop jullie fondsenwerving doen? Fondsenwerving kan op verschillende manieren, van collectes tot campagnevoering. In onze blogserie krijg je tips en leer je hoe jij als fondsenwerver meer uit elke inkomstenstroom kunt halen.
9 inkomstenstromen voor fondsenwervers
Als goed doel ben je afhankelijk van giften. Dat kunnen donaties zijn, maar ook sponsorships, subsidies en fondsverstrekking zoals Fonds op naam.
Dit zijn de meest voorkomende inkomstenstromen voor non-profits:
1. Individuele giften
Individuele giften komen van particuliere donateurs, vaak op grote schaal. De ROI en winst zijn doorgaans laag, maar maken een positieve cashflow mogelijk.
2. Major Donors
Major Donors zijn particulieren die ‘grote’ schenkingen doen aan non-profitorganisaties. Dit zijn steeds vaker jongere filantropen die meer impact willen maken.
3. Schenking van nalatenschappen
Fondsenwerving voor nalatenschappen is het inzamelen van donaties die door individuen in hun testament zijn gedaan. Er zijn verschillende manieren om legaten te schenken.
4. Community fundraising
Fondsenwervers werven vrijwilligers en groepen om geld voor hen in te zamelen als community. Ze delen bijvoorbeeld dezelfde interesse of regio. Het werven, beheren en behouden van vrijwilligers en hun activiteiten is de grootste uitdaging.
5. Events
Evenementen kunnen als inkomstenstroom dienen (hardloopevents bijvoorbeeld), maar ook als doel om te informeren of te onderwijzen (bijvoorbeeld seminars).
6. Campagnes
Een fondsenwervingscampagne heeft als doel om geld binnen een duidelijk omschreven periode in te zamelen, met behulp van verschillende inkomstenstromen en fondsenwerving technieken.
7. Trustfondsen & stichtingen
Trustfondsen en stichtingen zijn entiteiten uit de particuliere sector die geld (subsidie) geven aan non-profitorganisaties en / of individuen om liefdadigheidswerk te ondersteunen.
8. Corporate
Corporate fondsenwerving is steun van bedrijven aan goede doelen. De giften bestaan voornamelijk uit donaties, maar ook uit giften in natura en pro bono steun bijvoorbeeld.
9. Wettelijk (overheid)
Als non-profitorganisatie ontvang je steun meestal rechtstreeks. Maar er kunnen complexe regelingen zijn, zoals gematchte financiering of onderaannemingscontracten voor projecten.
Tips voor jouw NGO? Volg onze blogserie
Met welke trends moet je rekening houden? Wat heb je nodig om meer inkomsten te halen uit de stroom of stromen die jij toepast? Voor elk van de 9 inkomstenstromen uit fondsenwerving zetten wij het voor je op een rij.
Niks missen? Volg ons op LinkedIn voor de blogserie en abonneer je op onze e-mailnieuwsbrief Bluenote.
Benieuwd wat we doen voor non-profit?
Ontdek het op onze pagina ‘CRM voor non-profit’.
Lees ook: ‘CRM voor non-profit: maak je keuze makkelijker‘, ‘Succesvol digitaal fondsenwerven‘ en ‘Start met datagedreven fondsenwerving in 4 stappen‘.
Automatisch op de hoogte blijven van CRM? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief Bluenote.
Na corona: 5 trends voor fondsenwerving in 2021
Ook tijdens de coronacrisis blijft de vraag naar goede doelen toenemen. Hoe vertaalt zich dat in de trends voor de rest van het jaar? Lees het in dit artikel.
9 inkomstenstromen voor fondsenwervers
Ken jij de 9 verschillende manieren om geld in te zamelen? Volg onze blogserie voor tips om als fondsenwerver meer uit elke inkomstenstroom te halen.
Kies je als fondsenwerver voor het NPSP of voor Converse?
Kiezen tussen NPSP of Converse is kiezen tussen een internationale grootmacht en een Nederlands product. Hoe maak je de juiste keuze?