Hoe kan fondsenwerving in de anderhalvemetersamenleving doorgaan? Heel veel fondsenwerving is ingericht op acties, die nu noodgedwongen afgelast zijn. Ook collectes aan de deur kunnen niet plaatsvinden. Hoe kun je als fondsenwerver in een tijd waarin we geen grote evenementen mogen organiseren en niet langs de deuren mogen, toch de broodnodige giften inzamelen?
Digitale acties
Deze tijden vragen om digitalisering van je huidige werkwijzen. We vergaderen online, bestellen eten online, kunnen we ook online geld inzamelen? Jazeker.
Maar digitaliseren is daarbij niet een doel op zich. Het doel blijft om donateurs te betrekken bij je goede doel en geven zo laagdrempelig mogelijk te maken. Het hulpmiddel is nu niet een collectebus of benefietconcert, maar een digitale actie.
Zo’n actie is succesvol als de gever een persoonlijke connectie heeft of krijgt met het doel en de reden waarom het doel inzamelt. Iedereen die iets doet voor een goed doel heeft daar namelijk zo zijn reden voor. Die reden is belangrijk in de persoonlijke communicatie. Ken je als gever de persoon en spreekt ook de reden waarom hij of zij zich inzet voor een goed doel je aan? Dat maakt of je geeft en hoeveel je geeft. Dit principe kun je gebruiken in je campagnes.
Zet een digitale fondsenwervingsactie op in drie stappen
Een actie bedenken is één, de actie communiceren en faciliteren is twee. De kunst is om de juiste mensen in te schakelen en het doneren zo toegankelijk mogelijk te maken.
1. Identificeren
Wie spelen de hoofdrol in je wervingsactie? Met ‘schone’ data achterhaal je snel wie het zijn. Denk aan vrijwilligers, sympathisanten, donateurs en collectanten. Schoon je CRM-database indien nodig eerst op en identificeer en selecteer dan de kandidaten van je actie digitaal voor een mailinglijst.
2. Mobiliseren
Mobiliseer je geselecteerde achterban om een digitale actie uit te voeren. Help ze op weg om hun persoonlijke verhaal te creëren waaruit blijkt waarom zij jouw goede doel steunen en wat ze daarvoor als actie inzetten. Vervolgens is Pardot van Salesforce een handige tool om e-mailcampagnes op te zetten.
3. Doneren
Maak het ten slotte zo makkelijk mogelijk om online te doneren. Doneren kan met een Tikkie of een QR-code bijvoorbeeld. Via Salesforce koppel je donaties vervolgens direct aan het relatieprofiel van je supporter, zodat je inzicht hebt in wat het succes van de acties bepaalt.
Voorbeelden van digitaal fondsenwerven met een Tikkie
Als we iets positiefs moeten halen uit de coronacrisis, dan is het wel de creativiteit die we met zijn allen aan de dag leggen om nieuwe doneeracties op te tuigen.
Van vliegtuigmaaltijden voor de zorg tot optredens in bejaardentehuizen.
Een makkelijke financiële afhandeling met een Tikkie helpt enorm. Maar het succes van een actie zit natuurlijk niet alleen in eenvoudig digitaal doneren. Een goed doel met een persoonlijk verhaal van de actievoerder slaat aan bij vrienden en bekenden.
Zo zetten veel goede doelen onlangs persoonlijke verhalen in, die werden opgevolgd door een bericht met een Tikkie om eenvoudig te doneren.
Jouw achterban zit vast ook vol verhalen. Daag ze eens uit om creatieve acties te bedenken en uit te voeren, dat kan bijvoorbeeld ook een quarantaine-challenge zijn. Via social media kun je filmpjes delen en anderen oproepen om ook een actie te doen. Online maak je de olievlekwerking makkelijk groter.
Zet de knop om
Ben je nog niet bezig met digitale fondsenwerving, maar wil je hier wel mee starten? Zet de knop om met Bluedesk CRM en start je eerste online actie.
Hulp nodig bij het digitaliseren van fondsenwerving? Vraag het ons.