Skip to content

Hoe een ramp zoals in Australië meer steun zou krijgen.

De bosbranden in Australië motiveren Nederlandse donateurs om gul te geven. Het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WNF) haalden samen al bijna een miljoen euro op. Ondanks dit mooie bedrag aan schenkingen is er ruimte voor goede doelen om nog sneller meer financiële steun te krijgen, zodat de gevolgen van een ramp minder groot worden.

De trend in doneren

Waar de oudere generatie gevers zich lang kan binden aan een goed doel, daar laten Millennials en Generatie Z ander geefgedrag zien. Jongeren geven vooral reactief. Als er aanleiding is om te doneren, zoals bij een ramp of actualiteit, staan goede doelen pas bij de jongere generaties op de radar. Goede doelen zouden daar nog beter op kunnen anticiperen, door op de juiste momenten en op de juiste kanalen zichtbaar te zijn. Zo blijkt in de praktijk dat social media nog vaak een ondergeschoven kindje is, terwijl platformen als Facebook en Instagram bij uitstek geschikt zijn om aandacht te vragen.

Een sterke band, een gulle gift

Naast goede zichtbaarheid, is ook relevantie belangrijk. En daarvoor is het kennen van je doelgroepen essentieel. Neem de bosbranden in Australië als voorbeeld. De branden verwoestten al 10 miljoen hectare bos. Daarbij kwamen niet alleen mensen, maar ook veel dieren om het leven. Als je inzichtelijk hebt welke mensen in je doelgroep een sterke band met dieren hebben, met bos of met het land Australië, dan kun je als goed doel heel relevant rechtstreeks communiceren met de juiste mensen. Zo maak je de kans op donaties groter en verhoog je de giften.

Het 360 graden-beeld van je donateur

Om op het juiste moment relevant te kunnen zijn, is een compleet beeld van donateurs essentieel. Nu gaat deze data bij veel goede doelen nog verloren in verschillende silo’s en afdelingen. Een centraal beeld van je relaties helpt om ze goed te bereiken. Een CRM-systeem als Salesforce heeft alle tooling in huis voor een kloppend 360 graden-beeld. Verzamel op een veilige manier alle belangrijke informatie van relaties, zoals interactie op social media, bezoek- en klikgedrag op je website en getekende petities. Zo ontstaan er duidelijke profielen van donateurs en ben je in staat om snel doelgroepen te segmenteren.

Automatische aandacht

Heb je de juiste donateursprofielen geselecteerd, dan kun je Salesforce inschakelen om direct met de juiste donateurs te communiceren. Dat kun je voor een groot deel automatiseren met zogenaamde journeys, waarmee je potentiële gevers met de juiste communicatievormen en via de juiste kanalen bereikt en je het geven zo makkelijk mogelijk maakt. Daarna komt het aan op een goede customer experience. Van het eerste contactmoment, tot en met de donatie en de informatievoorziening daarna, heb je als goed doel kansen te over om gevers voor langere tijd aan je te binden. Zelfs de reactieve.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp