Skip to content

Groeitips voor fondsenwervers: Acties derden

Haalt jouw organisatie veel inkomsten uit acties derden? Leer hoe je in 5 stappen kunt groeien om het maximale effect uit je inspanningen te halen. 

De uitdagingen bij acties derden

ls peer-to-peer fundraiser werf je personen die betrokken en verbonden zijn bij de missie van je goede doel. Dit kan zijn vanwege eigen ervaring met een ziekte of handicap, of iemand binnen zijn of haar directe omgeving kent die daarmee kampt. Deze personen, peers, zetten zich in door bijvoorbeeld acties op te zetten en geld in te zamelen, via een online actieplatform. Zij laten zichzelf sponsoren door hun peers – vrienden, familie, bekenden en bijvoorbeeld collega’s. 


In Nederland gebeurt dat vaak via een actieplatform zoals Kentaa, waar Bluedesk CRM een koppeling mee heeft gemaakt. Ook Funraising is een veelgebruikt platform, met een managed app op de AppExchange.

Over Kentaa

Wat houdt de koppeling tussen Kentaa en een CRM-systeem van Bluedesk CRM in en wat gebeurt er? 

Kentaa biedt hiervoor twee opties:

Optie 1: Kentaa Connect

Kentaa Connect is een API, een softwarekoppeling. Met Kentaa Connect koppel je Kentaa eenvoudig aan je eigen systemen of platforms, zoals je ERP-systeem of payment provider. Ook haal je met Kentaa Connect de data op die je wil vergaren.

Bluedesk CRM verzorgt de integratie van Kentaa Connect op maat voor jouw wensen.

Optie 2: Standaard Kentaa-koppeling

Kentaa heeft ook een directe koppeling voor Salesforce. Als gebruiker betaal je daarvoor een eenmalig bedrag en een jaarlijks onderhoudsbedrag. Met deze koppeling vult Kentaa zelf de objecten (tabel) in Salesforce en hoef jij dat niet meer handmatig te doen.

Voor Health Foundation Limburg heeft Bluedesk CRM gekozen voor optie twee. Kentaa vult een drietal objecten. Op basis hiervan hebben we automatisering gebouwd (flows), die ervoor zorgt dat de data in deze objecten vertaald wordt naar de juiste Salesforce-objecten. Denk aan Contacts, Rekeningnummer, Opportunity, Campagne en Campagnelid.

Wil je meer weten over onze Kentaa koppeling? Of verder praten over groeien met CRM?
CRM speelt een centrale rol in groeien met acties derden. Kun je hulp gebruiken bij de groeistappen? We helpen je graag vooruit.

De sleutel om het aantal sponsors (donateurs) te verhogen is het sneeuwbaleffect van peer-to-peer fondsenwerving. Dit houdt in dat een goed doel via hun huidige actievoerders nieuwe personen, uit onder andere zijn of haar directe omgeving, werft en aanzet om ook een actievoerder, ‘peer’ te worden. Die op zijn beurt ook weer acties organiseert en geld inzamelt voor het goede doel. 

 

Het werven, beheren én behouden van actievoerders en hun activiteiten is één van je grootste uitdagingen. Daarvoor heb je inzicht nodig in het sentiment en de motivatie van je supporters. Vaak heb je dat niet voldoende en zou je dit dus mee moeten nemen bij inschrijving op je actieplatform. Als het even kan wil je inzicht in wat je supporters beweegt realtime en mobiel krijgen. Ook wil je Je inspanningen kunnen meten en analyseren om je inkomsten op te kunnen schroeven. De sleutel daarvoor is technologie. Kun je daarin mee met de grotere non-profitorganisaties?

Zo haal je meer uit acties derden

Hoeveel haal jij al uit acties derden? Met deze 5 stappen bereik je meer met je inspanningen.

1. Bedenk meerdere concepten

Waarschijnlijk werk je al hard aan het werven van vrijwilligers om geld in te zamelen voor hulpacties. Maar heb je ook geïnvesteerd in het ontwikkelen van je evenementconcepten om bepaalde markten aan te spreken? Daarmee vergroot je de interesse en spreid je je kansen op meer sponsordonaties. Zeker met Covid, waardoor veel evenementen niet door konden gaan, heb je baat bij creatieve oplossingen van je actievoerders. Zoals 100.000 stappen zetten in een periode en dit laten sponsoren.

2. Focus op geld inzamelen

Dat klinkt als een open deur, maar veel organisaties rechtvaardigen bewustmaking nog boven inkomen. Je brengt groepen samen en inspireert ze om meer voor je goede doel te doen, maar de ultieme actie blijft uit. Onderzoek hoe je die inkomsten heilig verklaart om zo je ROI’s te verhogen en het harde werk van je vrijwilligers beloont. Denk er ook aan om de kosten zo laag mogelijk te houden, anders kost je event al snel meer dan het oplevert.

3. Begrijp meer, bereik meer

Als je beter begrijpt wat werkt en wat niet, bereik je meer. Inzicht in je primaire doelgroepen helpt om je belangrijkste doelgroepen te begrijpen. Houd markttrends en levenscycli van je acties in de gaten, evalueer regelmatig je prestaties en benut online communicatie en middelen om het rendement van je acties en campagnes te maximaliseren. Dat inzicht begint bij de integratie van je actieplatform met Salesforce

4. Blijf bij en ga testen

De manier waarop mensen geven en hun motieven om mee te doen veranderen. Houd je dat goed in de gaten, dan blijf je relevant. Durf nieuwe acties te testen, bijvoorbeeld om een jonger publiek te bereiken, zelfs als ze nog niet aan fondsenwerving doen. En hoe je een daling van het aantal mensen dat vrienden en familie sponsort, kunt beteugelen met alternatieve manieren om bij te dragen. Maak van sponsoren ook actievoerders. Een actievoerder brengt weer nieuwe sponsoren binnen die wellicht later ook weer actievoerder worden en weer een nieuwe groep aanboren. Dit is de kracht van peer-to-peer fundraising.

5. Innoveer en centraliseer

Probeer nieuwe initiatieven uit die mensen helpen om flexibel geld in te zamelen, zonder dat het tijd kost die ze niet hebben. Dat is een andere benadering dan druk uitoefenen op groepen die regelmatig bijeen moeten komen om hun evenementen vorm te geven. Een voorbeeld van een gecentraliseerd evenement is WWF’s Big Winter Wander in het Verenigd Koninkrijk. WWF kreeg dit in sprints binnen een week op de markt – en dat is nodig als je nieuwkomers bij je wilt betrekken.

Benieuwd naar de groeitips voor andere inkomstenstromen?
Volg het blog op LinkedIn of meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief Bluenote.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp