Oosterhout, 22 mei 2013 – Ook UNICEF Nederland heeft gekozen voor de combinatie Bluedesk CRM en update software.

UNICEF Nederland is in 1955 opgericht vanuit maatschappelijke betrokkenheid bij het wereldwijde werk van UNICEF. Via de verkoop van kaarten en fondsenwerving werd het Nederlandse Comité voor UNICEF verder ontwikkeld tot de organisatie die ze nu zijn: de op een na grootste fondsenwerver in Nederland met een sterk merk en krachtig netwerk.

UNICEF wil met de implementatie van update CRM bereiken dat men gerichter een duurzame relatie kan ontwikkelen met haar supporters. Dit wil men bereiken door met kleine campagnes veel gerichter haar doelgroepen te benaderen. Dit vergt meer dialoog, een waardevolle segmentatie en verschillende opvolgstrategieën. Onder leiding van projectmanager CRM bij UNICEF, Herman Heller (Helder Inzicht), zal Bluedesk CRM gefaseerd de benodigde modules van de software implementeren, waardoor UNICEF relatiebeheer en fondsenwerving naar een hoger plan kan trekken.