Oosterhout, 23 april 2013 – Vorige week heeft Rijk Zwaan in Spanje haar nieuwe customer Relationship management systeem, update CRM, in gebruik genomen.

Het nieuwe CRM systeem is door Rijk Zwaan in samenwerking met Bluedesk CRM ingericht. Leidend daarin zijn de bedrijfsprocessen en de informatiebehoefte van Rijk Zwaan geweest. Het CRM systeem biedt voldoende informatie om meer grip én zicht te krijgen op alle typen relaties (van teler tot eindafnemer). Om het systeem te voeden is gebruik gemaakt van verschillende koppelingen met andere systemen. Daarnaast worden de buitendienst medewerkers uitgerust met iPads, waarop de CRM applicatie (CRMpad) draait. Dit om de online en offline invoer van klantgegevens voor de buitendienst zo laagdrempelig mogelijk te maken. In navolging van Spanje volgen dit jaar Duitsland, Frankrijk en de Noordzee landen (Nederland, België en Groot Brittannië).